Groep-70 SNIP

De lichtbron behoort zo recht mogelijk in de voorkant van het vierkante staafje te schijnen. Zo komt het meeste licht er ‘in’. Dat licht reflecteert via de wanden naar de haakse hoek, maar die hoek is onder 45 graden afgeschuind. En dat is exact de truc waardoor al het licht in het vierkante staafje zal worden gereflecteerd in het ronde staafje en zal daarna aan het uiteinde daarvan het licht naar buiten laten komen, net zoals bij een gewone lamp: ‘de koplampen geven licht’.

Helaas zijn er steeds minder lichtgeleiders leverbaar, nieuwe maken is door de kosten van de mallen een kostbare aangelegenheid en als gevolg daarvan komen we steeds vaker ‘zonder’ te zitten.

Kleurfolie, lichtgeleiders en meer

Lichtgeleiders zitten in elke loc en verdelen het licht van het lichtpunt, gloeibol of led naar de plek waar de originele lampen zouden zitten.

Bij Trix bestaan die lichtgeleiders uit een vierkant staafje met daaraan onder een hoek van 90 graden een rond staafje. Dat ronde staafje gaat in de opening van de ‘lampen’.  

 

Lichtgeleider

Lichtgeleider

De alternatieve oplossing:

Ten eerst is het van belang om zo veel mogelijk licht in de ruimte te krijgen waar de lichtgeleiders zaten, dus LED verlichting. Daarnaast graag de gehele binnenkant van het lamphuis wit of zilverkleurig schilderen. Bij modelspoorwinkeliers is vaak een soort ‘clearwater’ of ‘clearglass’ te koop, een product dat glashelder op droogt en waar ramen of kleinere plasjes water mee worden gemaakt. Gebruik in geen geval een vloeibare heldere lijm want die wordt zeer snel geel! Plak met tape de buitenkant van de lampopeningen af, zet het model kaarsrecht omhoog en zet het zodanig vast dat het een aantal uren niet kan omvallen. Maak dat transparante product klaar en druppel een klein beetje in elk lampgat; het hoeft alleen maar opgevuld te worden. Na het drogen de tape aan de buitenkant verwijderen en klaar. Zet nu de verlichting in de ruimte, gebruik het originele plaatje voor het afschermen van die ruimte en klaar! 

Armseinen, sluitverlichting etc.

Bij deze artikelen zit er een gekleurd kunststof schijfje in elke opening waar licht door moet komen. Bij de armseinen is dat een rood en een groen folie, bij voorsignalen kan dat zelfs geel zijn. Maar ook sluitwagens bij goederentreinen en de achterste wagon van een sleep personenrijtuigen behoort een rode sluitverlichting te hebben.

Bij armseinen is het een veel voorkomend euvel dat de kleurfolies er uit vallen en dan verdwijnen. Tot voorheen was dan de enige nette oplossing een nieuw, wel complete vervanger kopen.

Maar dat hoeft nu niet meer!

Het is me gelukt rode en groene kleurschijfjes te maken die exact passen in de bestaande openingen. Doe een mini-puntje ‘velpon’ -achtige kleefstof in de rand van de opening leg met een pincet zo’n nieuwe folie erin en laat even drogen. Uw armsein is voor heel weinig weer tiptop in orde!

Diezelfde folie is er ook voor het maken van roodgekleurde sluitseinen voor de goederen-sluitwagen of de personen-sluitwagen. In beide gevallen gecombineerd met een binnenverlichting.

Voor de leverbare uitvoeringen zie de onderstaande tabel.

 

 

sein

Kleurfolie rood en groen

Katagorie 70: Kleurfolies, Lichtgeleiders, etc.                                                                   Per 01-08-2022
Nr Artikelnnummer: Omschrijving Inhoud Prijs:
Groep Nr.
Kleurfolies voor armsignalen 
1 70 6704-1 Kleurfolie Armsein Rood  2 stuks 4 stuks 2,00
2 70 6704-2 Kleurfolie Armsein Groen  2 stuks 4 stuks 2,00
3 70 6704-3 Kleurfolie Armsein Geel  2 stuks 4 stuks 2,00
4  
5  
Lichtgeleiders
10 70 2204-7 lichtleiders BR 01 en 18/6 in bew. volgt
11 70 2204-8 lichtleiders BR 01 en 18/6 Tender in bew. volgt
12 70 2021-1 lichtleiders BR 24 voorzijde in bew. volgt
13 70 2031-2 lichtleiders BR 24 tender in bew. volgt
14 70 2031-1 lichtleiders BR 64 voorzijde in bew. volgt
15 70 2031-2 lichtleiders BR 64 achterzijde in bew. volgt
16 70 2171-1 lichtleiders BR 80 voorzijde in bew. volgt