Kroonsteen opener.

Kroonstenen zijn er in ettelijke soorten en maten, maar er zijn 2 hoofdsoorten te herkennen.

Type -1 is de meest bekende en in elke bouwmarkt te koop: het schroefje komt rechtstreeks op de draad en bij het aandraaien wringt hij het oppervlak die draad een beetje stuk. Prima voor 220 Volt bedrading met een vaste kern, maar dramatisch voor het dunne zg flexibele draad dat zelf weer bestaat uit een veelvoud nog dunnere draadjes. Bij dat aandraaien gaan er vaak een aantal van die dunne draadjes stuk en na een paar keer open en dichtdraaien breekt het kabeltje af en zit het restant als dunne spaghetti-draadje zielloos in de connector.

Type-2 is de kroonsteen die bij voorkeur in de elektronica wordt gebruikt: In de connector zit tussen de schroef en de bodem een dun plaatje. Bij het aandraaien van de schroef wordt de draad door het plaatje netjes vastgeklemd in de bodem van de connector, de schroef zelfs komt dus helemaal niet op de draden! Hiermee kun je veilig zelfs draaddiktes van 0.10 mm in een connector schroeven zonder dat de draden vermorzeld worden. De blauwe connector op de foto is een van de vele modellen, maar is extra handig omdat hij in vier zones is opgedeeld, maar elke zone kan weer worden doorverbonden met de ander door in t midden een verbinding ‘door te solderen’

Kortom voor ons treinen liefhebbers is type-2 de enig juiste uitvoering!

Maar Johan Cruyff schreef het al jaren terug: elk voordeel heb zijn nadeel……

En dat (enige) nadeel bij deze connectoren is dat als je de schroefjes opendraait, het afdekplaatje als regel niet spontaan terug naar boven komt maar op de bodem blijft liggen. Als je er dan een draadje in wil steken wordt deze ‘bij de ingang’ geblokkeerd. Het vrij maken van die opening is niet altijd simpel te doen omdat er vaak te weinig ruimte in de omgeving is.

Dat bracht me op het idee een speciale “kroonsteen opener” te ontwerpen, te maken en aan te bieden.

Met dit kleine hulpstukje is er maar zo’n 15 mm vrije ruimte nodig tussen de kroonsteen en de omgeving om toch alle afdekplaatjes in openingen vrij te maken.

De werkvolgorde is kinderlijk eenvoudig: schroef de kroonsteen volledig open, duw de punt van de kroonsteenopener met lichte druk in de opening waar de draad moet komen en het plaatje dat de toegang verspert wordt netjes omhooggeduwd. De draad kan er daarna heel gemakkelijk ingeschoven worden, het schroefje kan weer worden aangedraaid; uw draadje zit weer muurvast. Inderdaad zo simpel is het!

Het handvat is voorzien van een felle kleur; praktijk ervaring, want die dingen zwerven overal rond en zo vond ik ze makkelijker terug. Het haakse puntje is zo vormgegeven dat het makkelijk het afdekplaatje naar boven toe wegdrukt en de gehele opening weer vrij komt.

Als je dit 1x hebt gebruikt wil je nooit meer zonder. Ik heb voor verschillende vrienden al een exemplaar gemaakt en dus leek me het een handig stukje gereedschap voor iedereen.

John Schilperoort