Smeermiddellen toen en nu!   

Vetten:

Waarom geen oud Trix vet meer gebruiken, of erger nog,  geen naaimachineolie meer??

Het oude Trix vet is dik, hardt na een paar jaar al uit (het zg ‘uitharsen’) en smeert zeker ONvoldoende voor de moderne kunststof tandwielen. Vergeet niet dat dit vet meer zo’n 60 jaar geleden is ontworpen en dat ook smeermiddelen sindsdien een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Denk maar aan de smeermiddelen voor uw auto per 2500 km toen of per 30.000 km smeren nu ; zo simpel is het.

Het speciale vet dat ik heb gevonden heeft een extreem hoog PTFE (Teflon) gehalte en daardoor een paar unieke eigenschappen:

Smeert zelfs tot 250 graden omgevingstemperatuur*, is niet ‘dik’, is geschikt voor de combinatie van metaal en de moderne kunststoffen dan wel metaal-metaal en kunststof-kunststof. Als extra belangrijk punt is dit type vet ook uitstekend bestand tegen zg ‘puntbelasting’. Dit laatste komt op meerdere plaatsen voor in de modelspoor locomotieven!

Het is in de praktijk uitgebreid getest op ongeveer 1000 bedrijfsuren (kunststof tandwielen) waarna slecht een heel geringe slijtage kon worden vastgesteld. Een potje met schroefdeksel van dit speciale vet kunt u bij mij voor slechts 6,= Euro (prijspeil 2020) aanschaffen en omdat u er zo weinig van nodig heeft daar doet u vele, vele jaren mee.

Oliën:

Datzelfde fenomeen is er aan de hand met smeerolie. Ook hier vond ik na heel lang zoeken een smeerolie met vergelijkbare bestanddelen en geschikt voor ons doel: het optimaal smeren van hele kleine vlakken zonder uit te harden en bestand tegen de hoge temperaturen die in de motoren voor kunnen komen. Van dit type olie is een dikke en een dunne uitvoering beschikbaar. Ik heb bewust de dunne uitvoering gekozen omdat er minder verdikkingsmiddelen inzitten, daardoor sneller kruipt in de hele kleine  ruimtes en omdat de maximale temperatuur het hoogste is van alle vergelijkbare oliën: 155 graden. En ook dit product geeft goede bescherming op puntbelasting ondanks dat het bij onze toepassingen wat minder voorkomt dan bij de plekken waar het vet moet komen.

Uiteindelijk kon er ook nog een flesje met een goed afsluitbare naalddosering worden gevonden en daarmee was ook dit product eindelijk optimaal naar mijn zin.

De introductie van deze speciaal-olie heeft midden 2021 plaatsgevonden.