Nieuw voor de BR42!  Stop het geratel van de cardan!

De cardanaansluiting van de BR42 is een vlak plaatje met ‘uitsteeksels’ dat past in de gleuf-aansluitingen van de motor en de tandwielkast. Zoals techneuten weten en iedereen kan horen zal deze manier van verbinden altijd wat geratel geven. Om dat geratel zo goed mogelijk uit te sluiten zullen de koppelingen onder een hoek van 90 graden van elkaar moeten staan. Ook dat weet de industrie natuurlijk al jaren, maar een goed alternatief was naar mijn idee onnodig ingewikkeld gemaakt. Kortom, mijn grijze cellen gingen weer eens aan de slag en dat leidde tot een oplossing die eenzelfde resultaat gaf maar dan wel zo eenvoudig mogelijk gemaakt als maar kan. (het kan inderdaad nog eenvoudiger, maar wordt dan wordt het duidelijk minder stevig en dat willen we liever niet …)

Ja, natuurlijk is dit nieuwe ontwerp wat meer werk en kost het wat meer materiaal dan dat simpele vlakke plaatje, maar het eindresultaat maakt dat zeker goed.

Gebruikers die intussen deze en de alternatieve uitvoering gebruiken claimen regelmatig dat het ook als “vliegwiel” zou werken, maar dat vind ik wat overdreven. Natuurlijk doet het ‘iets’, maar de massa en de diameter zijn relatief laag en dus is het effect beperkt. Maar OK, het is meer dan ‘niets’!

Het is daarbij zowel in de standaard lengte verkrijgbaar voor slechts 8.- Euro en voor 1 euro extra kan ik het ook op verzoek in andere lengtes maken als u met een alternatieve aandrijving werkt