Wielenpers en wielen-trekker in eén handig systeem                             

De afbeelding toont de 2023 versie van mijn ‘wielenpers-systeem’.

Bedacht en bedoeld om zo eenvoudig als mogelijk, maar technisch correct, wielen van assen van wagons of locomotief er veilig af te krijgen en er ook weer spat zuiver op terug te plaatsen.

De set bevat houders voor de meeste wielmaten van het Trix Express systeem en zg. “voelermaten”. Daarmee is het instellen van de verschillende afstanden waarop wielen van wagons of locs kinderlijk eenvoudig geworden. De standaard afstand tussen de wielflenzen 11.6 mm, maar dat geldt vooral voor wagons en die locomotieven waar geen tandwielen tegen de wielen aan zitten. Voor nagenoeg alle andere locs is een specifieke ‘voelermaat’ op maat gemaakt.

Werkmethode in het kort: Juiste afstelen: leg het bijpassende hulpstuk over de as tussen de wielen en drukt dan de wielen in de pers net zo lang naar elkaar toe dat de voelermaat net niet helemaal klemvast ligt. Op dat moment is de perfecte wielafstand spelenderwijs bereikt!

Door de wielafstanden van de betreffende locs te normaliseren op 1/10 mm tolerantie zijn slechts 3 voelermaten met ieder met 2 afmetingen nodig. (In totaal heeft u dus  6 verschillende afstanden) Daarmee dekt u ongeveer 95% van alle TE modellen af.

Er zijn 2 verschillende sets:

Basis-set-1: Voor de wielen van wagons, met 9 – 10 en 11 mm spoorkransdiameter.

Complete Set-2: Basisset-1 + alle benodigheden voor ‘stangenlocs” (BR 01-24-42-64-80) als Diesel- en Electrische locs (E10-40-50-BLS-V 36-100-200-217-218 enz.)

Alle onderdelen zitten in een zware Trespa bovenplaat in strak afgewerkte uitsparingen. Er zijn wat reserve plekken voor zeldzame afmetingen of voor onderdelen naar uw wens. De pers-unit zelf kan uit de basisplaat worden gehaald en los op de werktafel worden gezet; zo kan er heel eenvoudig mee worden gewerkt. Zowel de basisplaat als de pers-unit zijn voorzien schuimnoppen om krassen op uw werktafel te voorkomen.

Bij set 1 en 2 is een lijst aanwezig waarop van het grootste deel van de TE wagons en locs de ideale afstanden tussen de wielen (met of zonder tandwielen op de flenzen) per model staan gerangschikt. Deze afmetingen zijn tot stand gekomen op basis van de officiële maten plus verbeteringen op grond van jarenlange testen in R1 rails en in wissels.

Deze set is een uiterst waardevolle investering voor actieve Trix Expressers die goed, gemakkelijk en nauwkeurig willen werken voor een optimaal rij-gedrag.

Wielenpers